Do nedavno sam pivo doživljavala kao dosadno piće koji pije muški rod, i to u veeelikim količinama, poslije kojeg obično podriguju u svim tonalitetima.
Dok nisam otkrila craft. Moja prvo craft pivo je bilo boje jantara, ne sjećam se imena niti stila, ali bilo je dovoljno drugačije i ukusnije da me potakne na degustiranje novih vrsta. A degustiranje je zatim preraslo u iskreno uživanje u craft pivu.
Pa u čemu je onda razlika? Svi govore da pivo prave od 4 osnovna sastojka; slad, hmelj, voda i kvasac. Evo u čemu. Objasniti ću na primjeru iz meni bliskog svijeta kolača. Moj najdraži kolač je Boem, onako kremast i dobro ohlađen, prepun prženih lješnjaka, poput sladoleda, osvježava i topi se u ustima. Jela sam ga nekoliko puta u svatovima, više puta u slastičarnicama i svaki put se jako razočarala. Ili je u kremi bilo puno margarina, ili su dio lješnjaka zamijenili mljevenim keksom da bi bilo jeftinije, ili lješnjake nisu pržili i očistili ljuskice i tek onda samljeli, da bi bilo brže i opet jeftinije… Niti jedan mi nije bio dobar kao onaj koji sama napravim. Slastičarne su pune jeftinijih imitacija originalnog recepta Boema napravljenih u svrhu bolje zarade.
Tako je i sa jeftinim lagerima koji su preplavili tržište. Kako bi smanjili trošak proizvodnje, neke makro pivovare često koriste zamjenske jeftinije sastojke npr. kukuruz ( ili glukozni sirup) umjesto ječmenog slada, extrakte ili izoekstrakte hmelja, te u pivo stavljaju razne sintetske dodatke s ciljem poboljšanja okusa, pjene i trajnosti.
A što je craft pivo? To je pivo proizvedeno na kreativan način, bez korištenja jeftinih sirovina kako bi se uštedjelo u proizvodnji, a proizvedeno od strane male nezavisne pivovare.
Suprotno industrijaliziranim velikim pivovarama, male nezavisne craft pivovare često stavljaju u pivo razne dodatne sastojke (prirodne), ali to ne rade da bi smanjile proizvodnu cijenu, već kako bi poboljšale određene note u pivu. Za craft pivare je najvažnija kreativnost i inovativnost u stvaranju novih okusa i stilova piva. Dok neka piva odležavaju u bačvama od whiskeya, druga mirišu na rogač, vaniliju, korijander, narančinu koru, klinčiće…Kombinacija je bezbroj. Tako su craft piva često aromatičnija od ”običnih” piva ali zato i puno zanimljivija.
S obzirom na dosta dobru ponudu domaćih craft piva i veliki broj stilova, trebat će mi dosta vremena da ih sve probam i predstavim. Počinjem od Slavonije, vidjet ćemo koliko daleko ću doći. Pivili!