Što je Craft pivo?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Do nedavno sam pivo doživljavala kao dosadno piće koji pije muški rod, i to u veeelikim količinama, poslije kojeg obično podriguju u svim tonalitetima.

Franz svijetlo pivo iz Pleternice
Franz pivo iz Pleternice

 


Dok nisam otkrila craft. Moja prvo craft pivo je bilo boje jantara, ne sjećam se imena niti stila, ali bilo je dovoljno drugačije i ukusnije da me potakne na degustiranje novih vrsta. A degustiranje je zatim preraslo u iskreno uživanje u craft pivu.


Pa u čemu je onda razlika? Svi govore da pivo prave od 4 osnovna sastojka; slad, hmelj, voda i kvasac. Evo u čemu. Objasniti ću na primjeru iz meni bliskog svijeta kolača. Moj najdraži kolač je Boem, onako kremast i dobro ohlađen, prepun prženih lješnjaka, poput sladoleda, osvježava i topi se u ustima. Jela sam ga nekoliko puta u svatovima, više puta u slastičarnicama i svaki put se jako razočarala. Ili je u kremi bilo puno margarina, ili su dio lješnjaka zamijenili mljevenim keksom da bi bilo jeftinije, ili lješnjake nisu pržili i očistili ljuskice i tek onda samljeli, da bi bilo brže i opet jeftinije… Niti jedan mi nije bio dobar kao onaj koji sama napravim. Slastičarne su pune jeftinijih imitacija originalnog recepta Boema napravljenih u svrhu bolje zarade.


Tako je i sa jeftinim lagerima koji su preplavili tržište. Kako bi smanjili trošak proizvodnje, neke makro pivovare često koriste zamjenske jeftinije sastojke npr. kukuruz ( ili glukozni sirup) umjesto ječmenog slada, extrakte ili izoekstrakte hmelja, te u pivo stavljaju razne sintetske dodatke s ciljem poboljšanja okusa, pjene i trajnosti.


A što je craft pivo? To je pivo proizvedeno na kreativan način, bez korištenja jeftinih sirovina kako bi se uštedjelo u proizvodnji, a proizvedeno od strane male nezavisne pivovare.

Suprotno industrijaliziranim velikim pivovarama, male nezavisne craft pivovare često stavljaju u pivo razne dodatne sastojke (prirodne), ali to ne rade da bi smanjile proizvodnu cijenu, već kako bi poboljšale određene note u pivu. Za craft pivare je najvažnija kreativnost i inovativnost u stvaranju novih okusa i stilova piva. Dok neka piva odležavaju u bačvama od whiskeya, druga mirišu na rogač, vaniliju, korijander, narančinu koru, klinčiće…Kombinacija je bezbroj. Tako su craft piva često aromatičnija od ”običnih” piva ali zato i puno zanimljivija.

Začini: kora gorke naranče, korijander, klinčić

S obzirom na dosta dobru ponudu domaćih craft piva i veliki broj stilova, trebat će mi dosta vremena da ih sve probam i predstavim. Počinjem od Slavonije, vidjet ćemo koliko daleko ću doći. Pivili!