Bez kulina u Slavoniji nema ni fišijade!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Šnita“ il dvije kulina, jedna vruća langošica i još čaša lokalnog craft piva, skoro pa je dovoljno da se dočeka kuhani fiš.

slavonski kulin
Slavonski kulin

Dok se lagano krčka fiš i peku pole šarana na Slavonsko Brodskoj fišijadi, narod je gladan i žedan. Zato su tu vesele snaše koje su ispekle hrpu langošica / poderanih gaća ili kako god ih zovemo u našem kraju… Ali i Novogradiščanin Mario Tworek sa svojim domaćim kulinom i kobasicama. Jer bez domaćeg kulina, slanine, i kobasica čak ni fišijada u Slavoniji nije potpuna. „Šnita“ il dvije kulina, jedna langošica i još čaša lokalnog craft piva, skoro pa je dovoljno da se dočeka kuhani fiš.


Vraćaju se neki nakon degustacije kulina po još, kupuju za poslije, teško je odoljeti toj ukusnoj delikatesi. Reže Mario kulin strpljivo, znajući da onaj tko ga proba će se vratiti po još. Razlog tome je vrhunski domaći kulin i kulinova seka, bez dopuštenih aditiva, koje nije baš tako lako proizvesti. Proizvodnjom kulina se počeo baviti 1997. godine, iz čistog hobija ali je sada već pravi majstor. Osim kvalitetnog, friškog svinjskog mesa kao osnovne sirovine, presudna je uporaba i kvalitetnih začina paprike i češnjaka koje nabavlja kod provjerenih proizvođača. Također su vrlo važni uvjeti sušenja i dozrijevanja.

Slavonske kobasice
Slavonske kobasice

Asortiman proizvoda je prilagođen potražnji, pa osim kulina, kulinove seke, kobasica i slanine proizvodi mast, suha rebra, dimljene vratne krmenadle, šunku za kuhanje, buncek i sve traženije čvarke. Plasira najviše na Zagrebačko tržište gdje ima stalne kupce, ali i u Dalmaciju i Istru.


Ali ni u Slavoniji nije nezamjećen, jer kao što sam rekla, tko je probao njegov kulin vratio se po još!