”Đakovački bušari” su najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske, a ove se godine održala 26. puta. Đakovački bušari su mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Ova manifestacija oživljava rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije kroz pjesmu, ples i ludovanje ulicama grada Đakova.
Manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa ”Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu” i ocjenjivanja i degustacije kobasice, te Pokladne povorke koju predvode konjanici pokladnim jahanjem, a u nastavku slijede skupine iz raznih dijelova Hrvatske pa i izvan nje.
U sklopu Pokladnog gastro festa u Đakovu: “Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu” kušala sam tradicionalne kolače koje su pripremile članice KUD-a “Šokadija” iz Budrovaca, Gitine kolače iz Osijeka, i kekse srednje strukovne škole iz Đakova. Bile su tu “poderane gaće”, salenjaci, pita sa sirom, i domaći keksi.
Moju pažnju su privukle “poderane gaće” ali ne zbog imena nego zbog starinskog recepta. Moja bi ujna rekla ovo su prave!
U njihovom receptu nema kvasca. Recept je jednostavan ali kako je to po starinski sve odokativno, odlučila sam ih doma napraviti i zapisati recept. Napravila sam manju mjeru, za nekih 20tak komada da vam za prvi puta bude lakše, a vi iskusnije kuharice slobodno puduplajte, ovo će vam biti malo.
Sastojci:
1 žlica masti (50 g)
1 žlica šećera
½ praška za pecivo (prije se koristila soda bikarbona)
2 žutanjka
250 g mekog brašna
100 ml mlijeka
1 žlica vrhnja
prstohvat soli
Priprema:
Žlicom umiješajte mast, šećer, žutanjke, vrhnje i malo soli. Zatim dodajte mlijeko i 200 g brašna pomiješanog s praškom za pecivo. Ostatak brašna (50 g) umiješajte ručno, i ostavite da se tijesto odmori 30 minuta. Razvaljate ga na 4-5 mm debljine i režite pravokutnike. Svaki pravokutnik zarežite po dužini ili dijagonalno i pecite u dosta masti da plivaju, preokrenite da se lijepo ispeku s obje strane. Pečene ocijedite na papiru i uvaljajte u kristal šećer.
Osim kolača bilo je na gastro festu i slanih jela; pogača, devenica, slanine i kobasica, pogačica sa čvarcima, račanke (turkinje ili muškatne tikve), masna kruha i lučevina (hladetine)…A sve se to moglo zaliti odličnim domaćim Đakovačkim pivom, pivovare Black Hat, i domaćom rakijom.
Evo i nekoliko slika zvončara i sudionika povorke koji su me svojom predstavom nasmijali do suza.