Vinkovo uz vino i slaninu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sveti Vinko, zaštitnik vinograda i vinogradara se slavi 22. siječnja. Tada se vinogradari zajedno s gostima okupljaju u svojim vinogradima. Običaj je da se blagoslovi trsje i pomoli da vinograd obilno rodi i loza bude zdrava. O „čokot“ se objese kobasice i kulin da grozdovi budu tako bogati i veliki. Zatim škarama “orežu” par trsova i spreme jednu ili više grančica s tri pupa, koje će kasnije staviti u vodu da grančice protjeraju, te prema tome nagađaju kakva će biti godina. Sve je to popraćeno pjesmom i svirkom, peče se slanina i kobasica, zalijeva se vinom, a često se zabava protegne daleko u noć.

Pečena slanina

Sam sveti Vinko, osim imenom nema druge veze s vinom. Prema legendi, živio je u Španjolskoj u doba Dioklecijanovog progona kršćana. Nakon što je bio mučen i pogubljen, mještani su ga počeli slaviti kao mučenika. U njegovu čast su počeli graditi kapelice i crkve u vinogradarskim krajevima Španjolske i Francuske. Taj se običaj proširio i u našim vinogradarskim područjima.

Vino i pečena slanina