Jagode iz Starog Slatinika

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meni su to najslađe, najmirisnije i definitivno najsvježije jagode koje kupujem već godinama. „Jagode Stari Slatinik“ je ime zadruge u kojoj se nalaze OPG Čuljak i OPG Lovinčić. Danas se nalazim na imanju OPG-a Čuljak, i dok berem jagode za svoj kolač pokušavam nagovoriti vlasnika OPG-a Ivana Čuljak da mi oda tajnu zašto su njihove jagode najbolje. (Većina Brođana bi se složila s mojom tvrdnjom.) Kaže gospodin Ivan da nema čarobnog štapića, nego godine i godine iskustva, stručni nadzor i odličnu lokaciju za uzgoj.

OPG Čuljak

        S proizvodnjom jagode su počeli 1991. godine, kao kooperant Hladnjače, i dvije godine, koliko traje ugovor, su proizvodili industrijsku jagodu Zenga zengana. No vidjeli su zainteresiranost tržišta za jagode, te su 1993. krenuli u proizvodnju konzumne jagode Clery i Jolly. I od tada su sadili sve veće i veće nasade jagoda, a potražnja za njihovim jagodama je bivala sve veća. 2000. su veći dio nasada stavili pod plastenike koji ne samo da ubrzaju zrenje jagode, nego ju čuvaju od tuče i prekomjernih kiša a time i bolesti. Jagode su probali saditi na 4 različite lokacije i zaključili kako je ova lokacija najbolja. Ima najbolju strukturu tla a nalazi se na blagoj padini s pogledom na jug pored koje se nalazi potok. A dobar potok je naravno sinonim za napajanje žednih jagodica bobica sistemom kap na kap.

Jagode
Jagodice bobice

I dok Ivan uz nadzor agronoma osigurava dobar urod jagode, njegovi sinovi Ivan i Ante su zaduženi za njihov plasman. Svaki dan svježe ubrane jagode po nekoliko puta dovoze u Slavonski Brod. Sigurno ste ih upoznali na štandu na Trgu pobjede ili u Supernova centru. I ne samo oni nego svako od njegovih sedmero djece ima svoja zaduženja.

Prodajni štand
“Kućica” na Tru pobjede

Ali samo da znate da posao ne prestaje kad prođe sezona jagode. U srpnju se sade nove jagode (trajnost grmova je 2-3 godine), prorijeđuju se stari grmovi, s mladih jagode se kidaju cvjetovi da biljka čuva energiju za pravilan razvoj… A osim jagoda uzgajaju i krastavce salatare, od proljeća do kasne jeseni.

        Evo i ja uživam u slatkim jagodama i spremam ukusne slastice od njih, pa ću s vama i podijeliti nekoliko recepata.

Čokoladni muffini s jagodama
Čokoladni muffini s jagodama
Muffini

Čokoladni muffini s jagodama

Sastojci za 18 muffina: 300 g brašna (stavila sam po 70 g zobenog i kokosovog brašna da bude zanimljivije), 60 g kakaa, 60 g sjeckane čokolade ili čokoladnih kapljica, 120 g maslaca, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 2 jaja, 180 ml mlijeka, malo soli. Oko 36 opranih i nasjeckanih jagoda, žlica šećera, 1-2 žlice likera od maline ili kupine, par kapi ruma.

Postupak: Jagode pošećeriti i namočiti u liker i rum. Pomiješati suhe sastojke u jednu posudu, u drugoj izraditi jaja te naizmjence dodavati suhe sastojke i mlijeko, te rastopljeni maslac. Na kraju umiješati sjeckanu čokoladu. Smjesu puniti u kalupe, na vrh staviti jagode i par kapi preostale tekućine. Peći na 180 °C, oko 20 min.