Dio obitelji Jareš ; supružnike Adelu i Vladu, te Martu, jednu od kćeri, upoznala sam u pivovari Slavonica u Pakracu, na tematskom druženju i „sljubljivanju sira i piva“.
Adela Jareš, jedna je od najuzornijih seoskih žena, neumorna promicateljica domaćih proizvoda života i rada na selu, donijela nam je i slike svojih kravica od čijeg mlijeka rade ove ukusne sireve. Njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo se nalazi u Donjim Sređanima negdje između Daruvara i Pakraca, okruženo plodnim poljima i prostranim livadama. Čitav proizvodni proces „od polja do stola“ je u njihovim sigurnim rukama. Mliječni proizvodi se rade isključivo od sirovog nepasteriziranog mlijeka zbog čega su oni bogatiji hranjivim sastojcima od toplinski obrađenih mliječnih proizvoda. A svježi mliječni proizvodi se mogu kupiti na placu u Daruvaru i Pakracu.
Osim svježeg sira, maslaca, kiselog i slatkog vrhnja, izrađuju i skutu, kuhane sireve, škripavac, tvrde i dimljene sireve, te sireve s dodacima raznih začina. Prave i sir s dodatkom koprive zvan „Koprivko“ koji je postao zaštitnim znakom Mini sirane Jareš.
Jedan neobičan sir koji sam prvi put probala je sir s kimom. Tradicijski sir koji ima veze s češkim korijenim obitelji Jareš. Prije, dok nije bilo rashladnih vitrina sir se čuvao tako da je prodimljen ili da su mu se dodavali razni začini i naravno sol. U Češkoj kuhinji je kim vrlo čest začin, tako da su se i oni odlučili za sir s kimom.
No moj favorit je sir s čili papričicom. Njega smo probali zapečenog na grilu (a prije toga mariniran i začinjen raznim biljčicama) pa sam si odmah spremila jedan takav za doma jer sam bila sigurna da će se svidjeti i mojoj kćeri.
I dok su Adela i Vlado pričali o sirevima, Marta je „iza kulisa“ slagala sireve na tanjure i drvene plate. Drvene plate su mi odmah zapele za oko pa sam pitala Martu gdje su ih nabavili. A ona će: „ Ja sam ih napravila danas, izrezala motorkom, izbrusila i ugravirala na njih Sirana Jareš.“ Kao da je to najnormalnije, nešto što čini svaki dan djevojka njezinih godina. Koliko nas se može pohvaliti da smo uzeli motorku u ruke i nešto izrezali a kamoli od toga napravili konačni proizvod?? Skidam kapu Marta!
U nastavku je recept za sir sa grilla, pohani sir i umak od paradajza.
Sir izrežite na ploškice začinite mješavinom mediteranskih začina, prelijete maslinovim uljem. Neka odstoji dok pravite umak. Za umak dinstajte jedan crveni luk, kad omekša dodajte paradajz juhu, oko 2 dcl, prstohvat origana, malo šećera i soli, 2 protisnuta češnja češnjaka, ako je pregusto dodajte malo vode, neka kuha 10 minuta ili duže, da se zgusne. Probajte da li je dovoljno začinjeno a zatim sjedinite sastojke štapnim mikserom. (Količina umaka je za 2-3 osobe, jedna manja zdjelica).
Za pohanje sir uvaljajte u brašno, posoljeno izmućeno jaje i mrvice i pohajte u dubokom ulju. A za kraj ostavite grillanje jer se sir brzo ispeče, svega nekoliko minuta sa svake strane i sir je gotov. Ja sam poslije toga malo tostirala kruh premazan ostatkom začinjenog maslinovog ulja.